Tájház


Ágfalván, Hegy u. 8-9 sz. alatt található a Tájház - Heimatmuseum.

A község néprajzi értékeit bemutató tárlat Ágfalva jellegzetes épületében és környezetében kapott helyet. A Tájház létrehozásának ötlete 1999-ben született meg, és megvalósítása közadakozásból még abban az évben meg is kezdődött. Ez a családi ház, egy 230 éves, vert téglából épített házsor, gazdasági épületekkel ad helyet a gyűjteménynek a Hegy utca 8-9 szám alatt. Az épület és gyűjteménye 2008 óta a helyi Önkormányzat tulajdonában van, mely helyi védettség alatt áll.
Az ide érkező vendéget nagyon szép látvány fogadja. A fehérre meszelt épületsor eredeti szépségben látható. A ház homlokzatának két ablakát fém zsalugáter védi. Az ablakok fölötti padlásajtó fontos célt szolgált. Itt hordták tele szénával a padlást, hogy télen szigeteljen és meleget tartson. A 8 helyiségben eredeti berendezési használati tárgyak láthatók, melyeket az ágfalviak szorgos munkával gyűjtöttek össze.
Az eredeti ruhákban öltöztetett bábúk a hagyományos ágfalvi népviseletet tükrözik. A faluban élők szokásait, ünnep és hétköznapjait közel 400 fényképen láthatja az ide látogató.
A konyhaeszközökön túl az összegyűjtött szerszámok, bányász, cipész, asztalos, kosárfonó, mezőgazdasági, vasutas, és nem utolsó sorban az 1891-ben Sopronban Settenhofer Frigyes cége által készült tűzoltókocsi látható. A gazdálkodáshoz a mindennapi élethez szükséges tárgyak voltak. A tájház létrehozásakor az egyik legfontosabb jövőbeli tevékenységéül a néprajzi értékek megőrzését tűztük ki.
A lakosság folyamatosan gyűjtött, hogy az összegyűjtött tárgyakat, hiteles "eredeti" környezetben tudjuk bemutatni.
A tájház magánkezdeményezés és befektetés eredménye.

Előzetes időpont egyeztetés, német-magyar nyelvű tárlatvezetés:
Ágfalva Községi Önkormányzat
Tel.: +36-99/330-012

Galéria megtekintése a Tájházzal kapcsolatban2014. évi ágfalvi naptárunk az Ágfalvi Tájház - Heimatmuseum gyűjteményének képeiből készítette el Motován Miklós és az ART-COPY Nyomda.
Köszönjük mindazoknak, akik minden évben támogatják naptárunk megjelenését.